Noritsu Cup 2012

In Gilze, zondag 9 december 2012 werden de Nederlandse kampioenschappen Kyokushin karate voor jeugd en beginners gehouden, ook wel de Noritsu Cup genoemd. Sinds vele jaren organiseert Karateclub Noritsu haar eigen Kyokushin karatetoernooien. In 2004 is het toernooi voor het eerst omgedoopt tot de Noritsu Cup en sinds 2007 mogen de winnaars van het toernooi zich officieel NKA-IFK Nederlands kampioen Kyokushin karate noemen. Ruim 150 deelnemers uit Nederland en België deden mee. Vanuit onze karate sportschool Shiai-Jo deden maar liefst 8 karateka´s mee aan de Noritsu Cup 2012.
We vertrokken om 08.00 uur in alle vroegte richting Gilze. Het was stil in de auto, spanning was duidelijk af te lezen op de gezichten van de deelnemers. Aangekomen in Gilze, Sporthal “Achter de Tuintjes” werden de deelnemers eerst gewogen om daarna ingedeeld te worden in de diverse poules op leeftijd, gewicht en lengte. Om half 12 werd er een demonstratie gegeven over welke technieken er wel en niet zijn toegestaan tijdens het toernooi. De scheidsrechters waaronder onze eigen Sensei Peter en Senpai Barbara Maijer en Shihan Wijnand van den Broek werden aan het publiek voorgesteld en om 12 uur startte de eerste wedstrijden. Het waren stuk voor stuk ongelofelijk spannende wedstrijden. Maar het harde trainen van de afgelopen maanden werd beloond. Coach Marco Osté kon terecht trots zijn op zijn karateka´s.
Hendrik Peters ging in zijn gewichtsklasse met een welverdiende eerste plaats aan de haal, Milan van Dijk behaalde de tweede plaats en Elias Rouji en Mohammed Addouti vochten zich een derde plaats in hun klassement. Arne van der Velde deed als enig lid mee aan de beginners en eindigde gelijk op een tweede plaats maar omdat hij iets zwaarder woog dan zijn medestander eindigde hij als derde. Ruben Evers, Sem Vasiljan en Sanne van de Haar hebben gevochten voor wat ze waard waren maar werden niet beloond met een prijs. Zowel Sem als Sanne raakten geblesseerd in hun laatste match en mochten even een kijkje nemen bij de EHBO post. Gelukkig kunnen ze zich in april 2013 revancheren op het Open IFK Kyokushin Karate Toernooi in Zoetermeer.
Rond half 6 met maar liefst 5 bekers rijker konden we met opgeheven hoofd de dojo verlaten om moe maar voldaan richting Wijk te vertrekken.

Informatie Nederlandse kampioenschappen Kyokushin karate voor jeugd en beginners:

Jeugd:

 • 8 t/m 17 jaar
 • poulesysteem
 • rondes van 1,5 minuut
 • kruis-, hoofd-, hand- en scheen/wreef bescherming verplicht
 • gewichtsklassen: worden zo goed mogelijk ingedeeld volgens gewicht, lengte en leeftijd

Beginners:

 • vanaf 18 jaar
 • maximaal 3 beginners (volwassenen) wedstrijden hebben gevochten en nog geen A wedstrijden (wordt gecontroleerd op vechterspaspoort)
 • t/m 1e Dan
 • afvalsysteem (knock-out/knock-down)
 • rondes van 2 minuten (maximaal 2 verlengingen van 2 minuten)
 • kruis-, hand-, scheen/wreefbescherming verplicht. Gebitsbescherming wordt aanbevolen maar is niet verplicht (eigen risico voor de deelnemer). Voor dames is ook borstbescherming verplicht (cups, geen grote borstplaat). De deelnemers dienen zelf voor hun bescherming te zorgen.
 • gewichtsklassen heren: -70 kg, -80 kg en +80 kg
 • gewichtsklassen dames: -60 kg en +60 kg

Marike Verhoog
PR Shiai-Jo