2e Open Nederlandse Kampioenschappen kata (NKA-IFK) voor karateclub Shiai-Jo

Spijkenisse, 22 januari 2012

Op zondag 22 januari 2012 vonden de NKAĖIFK2e Open Nederlandse Kampioenschappen kata te Spijkenisse plaats.

Alle NKA-IFK karate scholen uit Nederland en BelgiŽ konden deelnemen. Zo dus ook onze eigen karateclub Shiai-Jo uit Wijk bij Duurstede.

Alleen geselecteerde leerlingen mogen hieraan deelnemen dus een hele eer voor Robin Peters, Rachel van Dijk, Sterre Smaling, Delores Bruininga, Robbert Huysman, Sanne van de Haar en Joris Meijer. Zeven enthousiaste karatekaís deden hun best om een plaatsje te bemachtigen op het erepodium. Alleen Robin, Sterre en Joris kwamen door tot aan de finaleronde. Helaas vielen zij net niet in de prijzen. Maar wel een mooie leerervaring rijker!

Kata is een verplichte figuur in het karate. Het is te vergelijken met kunstschaatsen of wedstrijddansen. Bij de kata's is er een figuur van minimaal 20 standen (stappen) in een gevechtsvorm, waarin men diverse stoten, weringen en schoptechnieken moet laten zien.
Hierbij is de houding en techniek van de individuele karateka van zeer groot belang.
Een fout van bijvoorbeeld de vuist, de hand of een verkeerde stand van de voet, geeft strafpunten.

De Kampioenschappen werden net als afgelopen jaar geopend door wethouder Kees Dijkman van Sport en Recreatie van de Gemeente Spijkenisse.
Er werd in 5 categorieŽn gestreden, elke categorie staat voor een bandkleur en de categorieŽn waren onderverdeeld in leeftijden Junior (tot 11 jaar) en Jeugd (van 11 tot 16 jaar).

Men begon de wedstrijd met een verplichte kata, deze keuze wordt uit een willekeurige enveloppe getrokken. Gevolgd door een vrije kata men kan dan zelf een kata kiezen, de punten die behaald werden met beide kata's gaven indien hoog genoeg een ticket voor de finaleronde. De beste 5 van iedere poule moesten nog een vrije kata lopen die niet hetzelfde mag zijn als de eerste kata.

Door: Marike Verhoog